csozeZTL

- Te fizetsz az embereidnek? - Én nem. - Én sem. És bejárnak? - Be. - Az enyéim is. - Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?

Utolsó kommentek

Calvin and Hobbes

csozeztl 2011.03.16. 14:46

 

 

 

Kázmér és Huba megszületése

Bill Watterson (szül. 1958, USA), a Kázmér és Huba alkotója politológiát végzett az Ohio állambeli Kenyon College-ban. Hosszú évekig kereste a tökéletes képregényfigurát. Próbálkozásaival kitartóan ostromolta a kiadókat, majd az ezekre érkező elutasító leveleket rendezte kupacba. Szerencsére egy jószemű szerkesztő végül fölfigyelt egy mellékfigurára. Egy éles nyelvű 6 éves kisfiúra (Kázmér), aki mindenhova magával cipelte plüsstigrisét (Hubát).

Watterson rögtön tudta, hogy megtalálta az igazit. Alkotója 1985 november 18 óta alig bírta rajzolni a Kázmér és Huba képsorokat. Olvasásukban pedig kedvüket lelték az emberek, pillanatok alatt óriási népszerűségre tesz szert az Egyesült Államokon keresztül Európáig.

Kázmér és Huba ábrázolása olyan gyermekismeretről tanúskodik, hogy ennek fényében hihetetlennek hangzik, de Bill Wattersonnak nincsenek saját gyerekei. Feleségével és számos macskájával éldegél Chagrin Falls-i békés otthonában. Visszavonulása miatt utolsó képregénykockáit 1995 december 31-én rajzolta. Furcsa módon nem vonzza a még nagyobb hírnév és csillogás, megelégszik a tisztes polgári jómóddal. Nem érdeklik azok a dollármilliók, amiket akkor kereshetne, ha piacra dobná figuráit. Ez teszi sokak szemében még nagyobbá Bill Wattersont.

 

Kázmér

Kázmér egy fogékony, nagy fantáziával megáldott, energikus, kíváncsi, inteligens, és gyakran önző hat éves fiú, akinek a képregény nem adott vezetéknevet. Iskolában elért alacsony jegyei dacára, felnőttekkel versengő szókinccsel rendelkezik, sokszor megvillantva filozófikus elméjét. "Tudod, hogy Einstein rossz jegyeket kapott kiskorában?" kérdi ő. "Nos, az enyém még annál is rosszabb!" Általában jellegzetes csíkos pólót visel.

Watterson így ír róla: "Kázmért nagyon könnyű megalkotni, mert ő egy nyitott, barátságos, féktelenkedő egyén, akinek nem sok szűrő van az agya és a szája között." "Azt gondolom, hogy a korához képest egy kicsit túl inteligens. Leginkább azt élvezem benne, hogy nem fogékony a korlátok közé szorításra, még nincs tapasztalata azokban a dolgokban, amiről neked nem kellene tudnod." Sok esetben Kázmér más megjelenésben látja magát: mint űrhajós és felfedező Spiff Kapitány (Spaceman Spiff), a szuperhős Elképesztő Ember (Stupendous Man), a magándetektív Golyó Nyomozó (Tracer Bullet), Napalm Kapitány (Captain Napalm), Dinoszaurusz, természet erőiként, és sok más alakban.


Huba

Kázmér plüss tigrise. Kázmér nézőpontjából Huba egy élő és igazi tigris, mint mindenki más a képregényben. Huba sokkal racionálisabb, megfontoltabb, elővigyázatosabb, de ritkán előfordul, hogy megbolygatja Kázmér csínytevéseit, majd egyedül Kázmér kerül bajba miatta. Hubának van egy rossz szokása. Gyakran cserkészi be, majd veti rá magát áldozatára Kázmérra, mikor az iskolából jön haza. Kázmér nézőpontjából Huba jóval nagyobb, saját gondolatokkal, ötletekkel és hozzáállással rendelkezik. De más karakter nézőpontjára váltva az olvasók egy kis plüsstigrist látnak.

Watterson ezt így fejti ki: "Amikor Huba az egyik képkockán egy plüsstigrisként jelenik meg, a másikban pedig élőként, akkor én csak egymás mellé helyezem a felnőttek valóság alapú nézőpontját, és a Kázmér változatát. Az olvasó dönti el, melyik az igazibb." Habár az első képregény kockák azt mutatják, hogyan csalja csapdába Hubát egy tonhallal Kázmér, későbbiekben sejteti az olvasóval, hogy Huba idősebb Kázmérnál, és mindig is körülötte volt az egész életében. Watterson úgy döntött, hogy nem fontos bemutatni, hogy mikor találkozott először Kázmér és Huba.


Kázmér családja

Kázmér anyukája és apukája tipikus Közép-Amerikai középosztálybeli szülők. Mint a többi karakter a képregényben, viszonylagosan földhöz ragadtak és kitűnő érzékük van arra, hogy meghiúsítják Kázmér különös viselkedését. Kázmér apukája hivatalban dolgozik, anyukája otthon háztartásbeli. Mindketten az egész képregény során névtelenül jelennek meg, csak mint "Mama" és "Papa", ill. becézve "Édesem" és "Kedves"-ként szerepelnek.

Watterson sohasem adott nevet Kázmér szüleinek, mert "a képregény cselekmény vonatkozásában ők Kázmér szüleiként fontosak". Ez az elmélet kicsit problémássá vált, amikor Kázmér nagybátya Max bácsi megjelent. Egy hétig szerepelt a képregényben, és nem tudott hivatkozni név szerint Kázmér szüleire. Ez lehet az egyik ok, amiért Max bácsi többé nem tűnt fel a képregény soraiban.

 

Susie Derkins (Rozi)

Kázmér közvetlen szomszédja és egyben osztálytársa Susie Derkins. Az egyetlen olyan karakter a képregényben, akinek van vezeték és utóneve is. Kázmér osztályában egy új tanulóként bukkant fel a képregény soraiban. Kázmérral szemben ő udvarias, a tanulásban szorgalmas, képzelőereje visszafogott, ragaszkodik a kislányos játékokhoz, mint a papás-mamás vagy zsúrpartik rendezése plüss játékai számára.(A papás-mamás játékban Susie egy iparkodó feleségként képzeli el magát, amíg Kázmér egy holdfáradt férj.)

Watterson felesége családjának vadászkutyája "Derkins" volt, és annyira megtetszett neki a név, hogy ezt a kerektert ő róla nevezte el. Mindketten útálják bevallani, de Kázmérban és Susieban jócskán van közös vonás. Susie alkalomdatán megjelenik egy plüssnyuszival, "Mr. Nyusz"-ként szólítva, Kázmérnak pedig ott van Huba.


Miss Wormwood

 Miss Wormwood Kázmér savanyú tanára. Állandóan pöttyös ruhát visel, s célja, hogy Kázmér rosszalkodását, csínytevéseit hiúsítsa meg. Kázmér válasza az unalmas iskolai tananyagra a határtalan szárnyaló képzelete. A tanárnője vár a nyugdíjaztatására, káros szenvedélye a dohányzás. Kázmértól függően "maximum két doboz füstszűrő nélküli naponta".

 

 

Rosalyn

Rosalyn egy középiskolás tinédzser, Kázmér hivatalos bébiszittere amikor Kázmér szüleinek szórakozásra, kimenőre támad kedvük. Ő az egyetlen bébiszitter, aki elviseli Kázmér különös viselkedését, és amit ki is használ fizetésének emelésében Kázmér kétségbeesett szülein. Ő az egyetlen, akitől igazán tart Kázmér. Ugyanolyan ravasz, nem riad vissza attól, hogy piszkos módszerrel játszon (ahogy Kázmér szokott). Rosalynnak van egy fiúja Charlie, aki sosem jelenik meg a képregény során, de egyszer-egyszer felhívja telefonon. Ezek a hívások rendszerint félbeszakítják Kázmér csínytevéseit. Eredetileg egy névtelen egyszer szereplős képregény figura lett volna, de Watterson úgy döntött, hogy az egyedi képessége, hogy megfélemlítse Kázmért sok más bonyodalomhoz vezethet.

 

Moe

Moe egy szőjhős karakter a Kázmér és Hubában, "egy hat éves, aki botorválkozik", aki állandóan falnak állítja Kázmért, követelve az ebédpénzt, és "Piskótá"-nak hívja. Moe az egyetlen karakter, aki szokatlan formában beszél: gyarkan egyszótagú társalgása mutatja a durva, faragatlan modorát, melyet Watterson csupa kisbetűvel jelenít meg. Watterson úgy írja le Moe alakját, hogy "az összes tökfej együtt, akivel valaha találkoztam". Nem egy okos, de dörzsölt, folyamatosan kigúnyolja, kineveti Kázmért.

 

 Forrás: kazmereshuba.hu; calvin-and-hobbes.org

 

Címkék: képregény vicces calvin and hobbes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csozeztl.blog.hu/api/trackback/id/tr952744268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása